2013. augusztus 12., hétfő

Cat Clarke - Entangled

Hogyan találtam rá: Egy könyvkritikusnál olvastam róla.

Tartalom: A tizenhét éves Grace egy fehér szobában ébred, ahol nincs más, csak egy asztal, tollak és papír. Mindeközben pedig fogalma sincs, hogy került oda. 
Ahogy lassan papírra veti összekuszálódott élete minden apró részletét, kénytelen felidézni azokat a dolgokat is, amiket inkább el akart felejteni. Kiderül, hogy reménytelenül szerelmes a lélegzetelállító Natbe. Ahogyan az is, hogy a legjobb barátnőjét Salnek hívják, és kettejük kapcsolata egyáltalán nem hétköznapi. Egy dolog azonban hiányzik. 
Grace-nek szembe kell néznie a legfontosabb kérdéssel. Miért van itt?

Kritika:

Eléggé vegyes érzelmekkel kezdtem neki a könyvnek,mivel sokféle véleményt hallottam eddig róla.A történet ötlete nagyon eredeti,még csak hasonlóról sem hallottam még,többen is ajánlották viszont,így próbára tettem.Aki nem tud azonosulni,vagy nem érdekli a tini problémák az el se kezdje,előre szólok.Ez a könyv megmutatja hogy mennyire sokféleképpen élheti meg egy gyerek a traumáit,és mit gondol a körülötte zajló eseményekről.A főszereplőnek -Grace- évekkel ezelőtt öngyilkos lett az apja,ami nagy hatással volt rá.Az anyjával semmilyen kapcsolata nincsen,csupán elélnek egymás mellett,néha egy-egy szót váltva,mint ha teljesen idegenek lennének. Grace gyakran jár bulizni,szinte minden számára helyes sráccal összefekszik,és nem veti meg az alkoholt sem.Méghozzá előnyben részesíti saját testének vagdosását is,ami kissé szokatlan,de mindezek apja halálára vezethetők vissza.Az olvasó az első ilyen résznél valószínűleg le akarja majd tenni a könyvet,de semmi esetre se tegye,mivel ezek nagyon is valós problémák,és nem hagyhatjuk figyelmen kívűl.
Egyedül legjobb barátja,Sal törődik vele,aki egy külön történetet érdemelne.Őt nem igazán ismerjük meg belsőre,inkább a főszereplőhöz kapcsolódó élményeiről van szó.Nekem
teljességgel érthetetlen hogy egy olyan jó tanuló és mintagyerek (a végére kiderül hogy annyira még se az) mint Sal,hogy barátkozhat egy olyan pasifaló lánnyal mint Grace. Aztán ott van Grace pasija,Nat,aki meg nekem túlságosan is gondoskodó és nyálas volt,teljesen valószerűtlen. A Sal-Nat párosnál már az első találkozásnál ki lehetett találni,hogy valami nincs minden rendben velük.Voltak vontatott részek,és a főszereplő naivsága,vagy az hogy mindent a szexel akar megoldani,néha az idegeimre ment,de ezen kívül együtt tudtam vele érezni.
Tetszett hogy az egész könyv úgy van megfogalmazva,úgy váltakoznak a helyszínek és a nézőpontok,mint ahogyan azt egy filmben szokás,és az író nem fél leírni azokat a dolgokat,amitől olyan komor hangulata lesz a történetnek.
A befejezés szokatlan volt,de jó volt hogy nem a szokásos 'mindenki boldogan él míg meg nem hal' befejezés lett,hanem ragaszkodott a történet eddigi stílusához.
Nem könnyű elolvasni ezt a könyvet, olyan érzés, mintha beültetnének egy olyan autóba, ahol nincs fék, és elindítanának a hegy tetejéről. Végig tudod, hogy valami súlyos katasztrófa felé gurulsz. Rájössz, hogy nem szabad vakon, semmiről tudomást sem véve létezni. Az őszinteség a legfontosabb a családi és a baráti kapcsolatokban egyaránt.
Forrás.: http://kellyolvas.com

Borító: 10/10
Kedvenc karakter(ek): Grace
Ami tetszett: A szókimondás,hogy elgondolkoztatnak a leírások.
Ami nem tetszett: A főszereplő probléma megoldásai,és naivsága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése