2013. november 26., kedd

Odorics Ferenc (szerk.) - Kérdezd meg Alizt!

Hogyan találtam rá: egy barátom mutatta.

Tartalom:  Aliz tizenöt éves, fehér, középosztálybeli. Fogyókúrázik, randevúzik, elég jól tanul. Úgy gondolja, hogy egy szép napon szeretne férjhez menni és gyerekeket nevelni.
Július 9-én Alizt megkínálják kábítószerrel. Rászokik. Feltárják előtte a szex birodalmát. Aliz szabadnak érzi magát. Néha aggódik a drogozás miatt, úgy érzi, talán nem kellene. De úgy látja, a kábítószertől sokkal elviselhetőbb a világ.
Aliz szülei nem tudják, mi folyik. Észlelnek változásokat. Azt hiszik, Aliz „rossz társaságba keveredett”. Nem tudják, hogy Aliz kábítószert használ. Nem tudnak segíteni rajta.A különbség Aliz és más drogélvezők között az, hogy Aliz naplót vezetett…

Kritika: Jó az alaptörténet,de ismételten sokkal többet lehetett volna kihozni belőle.Nem lehet róla túl sok mindent mondani,az egész naplóbejegyzésekből áll,és nem lehet nagyon kritizálni mivel ez egy valóságos napló volt - bár sosem került nyilvánosságra az igazi író neve.Sajnálom hogy nem tudta úgy átadni az érzéseit ahogyan szerette volna,miközben olvastam össze-összeszorult a szívem mikor jobban belegondoltam,hogy 10-18 éves gyerekek drogoznak és ezt tartják jónak. Aliz nekem eléggé gyenge jellemnek tűnt,és ahhoz képest hogy tizenöt évesen kezdte el írni,kissé gyerekes gondolatai voltak,érdekesen fogta föl a dolgokat.Egyik bukkanót követte a hegy,egyre mélyebbre süllyedt,és mikor éppen kilábalt volna,mindig volt valami ami visszarántotta.Elég sok részlet vagy időpont ki volt hagyva,így nehéz volt valahol megérteni,de nem volt túlságosan zavaró.Ha eddig nem vetettem meg a drogokat,ezek után egyenesen undorodni fogok tőlük,az biztos!És a vége.. reméltem hogy boldog vége lesz,de az utolsó pár soron elszörnyülködtem.Szerintem mindenkinek érdemes lenne elolvasni,főleg a fiataloknak!


Borító: 4/10
Kedvenc szereplő(k): nem volt.
Ami tetszett: a nyers fogalmazás.
Ami nem tetszett: kihagytak részeket,nem tudtuk meg mik voltak a naplóírás előtt,amik lényeges részek lettek volna.





1 megjegyzés: