2013. december 9., hétfő

E.L.James - A szürke ötven árnyalata (Árnyalat-trilógia 1.)

Hogyan találtam rá: testvéremnek nem tetszett,így odaadta.

Tartalom: Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad. 
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint. 
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.


Kritika:
 Számtalanszor hallottam róla,részleteket olvastam belőle,nem beszélve a megfilmesítésről szóló cikkekről.Egy ideje már a polcomon hevert,és megvolt róla a véleményem,de csak azok alapján amiket hallottam.Valahogy még is rászántam magam,és mit ne mondjak -megdöbbentett,hogy mennyire más mint amit vártam.
Kezdjük ott,hogy koránt sem csak a szexről szól.Nekem sokáig ez volt a benyomásom róla,de ez nem igaz.Tény,hogy vannak benne olyan részek,nem is kevés,de ezen kívül sokkal megrettentőbb témákat feszeget,drogos szülők,nehéz gyerekkor.
Ana nekem kissé unszimpatikus volt az esetlenségével,és hogy soha nem bírta megmondani a véleményét.Másrészt kissé skizofrén személyiség lehet mivel van Ő,a tudatalattija,és a 'belső
istennője'.Na,ők hárman mindig holt mást csinálnak,és még nem is lenne annyira zavaró,ha mindegyiket nem írná le egy oldalon úgy tízszer. Christian,vagy más néven Mr.Greynél is kissé érdekes volt,mert egyszerre volt a gonosz,beteg dolgokat szerető milliárdos,és a mosolygós fiatal,akit néha láthattunk csak.Egyre többet és többet tudunk meg róla,hála Ana faggatásainak,megismerjük nagy vonalakban a gyerekkorát és hogy mért olyan,amilyen.A végére azért megkedveltem,főleg mikor kimutatta a törékenyebb oldalát is. Ana barátjáról,Kateről ne is beszéljünk.Szerintem pár mondattal róla jobban ki kellett volna egészíteni és pár csavart vele belevinni,de így csak mellékszereplő volt.
A cselekmény gyorsan haladt,nekem elég hullámvölgy volt,mivel egyik pillanatban szörnyű minden,a másikba már jön egy olyan mondat,vagy cselekmény hogy hirtelen imádom a könyvet,a következőben meg valami amit miatt legszívesebb falhoz vágnám.Az írásmóddal csak annyi bajom volt,hogy a kijelentő mondatok végére kérdőjelet tettek valahol,a kérdőknél meg pont.Nem tudom hogy ez a fordító hibája vagy direkt így van,minden esetre zavaró volt.
A perverz részek legtöbbje nem vészes,de van benne pár olyan ami kissé durva,nem beszélve a legutolsóról...  És a vége.Ha nem tudnám hogy a trilógia végül jól végződik,akkor most kétségbe lennék esve,az biztos.Minél hamarabb megyek a következő részért a könyvesboltba,mert már nagyon érdekel mi lesz velük! :)

Borító: 7/10
Kedvenc szereplő(k): Christian
Ami tetszett: érzéki részek.(a kevésbé durvák)
Ami nem tetszett: A főszereplő viselkedése,és a 'belső istennő' szöveg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése